SİSTRE CİLA Silim Fiyatı m2
Sistre cila zamanla deforme olmuş ve yıpranmış ahşap kaplamaların temizlenip, zımparalanıp ve cilanalarak ilk döşenmiş gibi olmasını sağlaya işleme sistre cila işlemi diyoruz. Sizlere Sistre işlemi nasıl yapılmakta dır, ve yapılırken nelere dikkat edilmelidir.
Peki Sistre Cila Nasıl Yapılmaktadır?
ik önce sistre yapılacak alanda dikkat edilmesi gereken en önemli şey parkeler de tamir yapılmaı gereken bir yer varmıdır varsa nasıl bir tamir gerekmekte dir? Parkeye ihtiyac varmı dır? tamir edilecek alanın tamir edilmesine sebeb olan olay nedir bi su sızıntısı bi saksının altına kaçırdığı su, yoksa parkenin altında betona tamirmi yapıldı bunlar çok önemlidir. Örneğin sudan kaynaklanan bir tamirse öncelikle su kaçağını tamir ettirmek gerekmekte dir. aksi takdir de aynı sonuç tekrar meydana gelir diyelimki tamir olayını hallettik peki sonra ne yapıcaz bunların hepsini aşşağıda sırasıyla sizlere anlatıyım
- Bu İlk aşama Parkenin ilk kat zımpara aşaması dır. Burda dikkat ediceğimiz en önemli husus şudur parke uzun yıllar sistre oldumu, olmadıysa parkede mevcut oluşan diş eğer parke dişli parke ve cilası sert bi cilaysa 40 kum zımpara almıya bilir bunun için 36 kum zımpara kullanmamız gerekmekte dir. Biz farzedelim parke düz sadece zamanla yıpranmış 40 kum zımpara işimizi görmektedir. Balıksırtı masif parkeler çapraz döşendiği için makinayla zımpara işleminide çapraz yapmak durumun dayız yani parkenin suyuna göre düz olsaydı düz zımparalama yapmamız gerekmekte neyse biz ahşabın suyuna göre zımparalayıp ahşabın üzerindeki ski cilayı ve cizikleri yok ettik saygı değer müşterilerimize önemli bir açıklama yapmak istiyorum bazı çizikler uzun yıllar önce meydana gelmesi ve zamanla ordan suyu emmesinden dolayı parkenin sonuna kadar o çizik ebadında kararma olur ve buda nekadar sistre yaparsanız yapın gitmez. Neyse İlk Kat Zımpara İşlemini Bitirdikten sonra Sıra Geldi diğer işleme
- Bu ikinci aşama nedir_ ne amaçla yapılır zaten parkeyi zımparalayım çizikleri yok ettik peki neden ikinci bi zımparaya gerek var hemen açıklıyalım ilk kat zımparanın görevi eski cila, parkede oluşan diş ve çizikler içindi bu kat zımpara ise 40 kum zımparanın izlerini kaybetmek için yapılır. Bunun için 60 kum yada 80 kum zımpara kullanılmakta dır. Bu kat zımpara ise ilk kat zımparanın tam tersi istikametin den yapılıp bir önceki zımparalamadan kalan izlerin ve gözden kaçmış olan çiziklerin bir kezdaha üzerinden geçmek için yapılır. Bu işlem yapılmasa ne olur hemen açıklıyalım bu işlem yapılmadan macun işlemine geçilip kuruduktan sonra son kat zımpara çok ince olduğu için cilada hep izler görünür ve hoş durmaz. Bu işlemide tamamladıktan sonra ne yapıyoruz hemen onuda açıklıyalım.
- aşama ise macun aşaması dır. Macun sizin ahşabınızdan çıkan tozla yapılan ve parkelerdeki ara boşluklarını doldurmaya yarayan işlemdir. Şimdi bu işlemde neye dikkat edilmesi gerekir, burda benim fikrim yapılan macunun kıvamı ve sürmetarzı dır, kıvamı neden önemli çıvık olmuş bir macun aralara tam nufus etmez ve zamanla cıkar yada doldurmaz çok kalın olmuş macun ise çok zor çekilir ve tam boşluğu yüzeysel doldurur bu yüzden kıvamı çok önemlidir tam kıvamın da olan macun aralara tam nüfüs eder ve orda hapis kalır çıkması imkansız olur peki macun nasıl hazırlanıyor macun ahşaptan çıkan kendi tozu ile dolgu verniği ve tutkal karışımı ile yapılıp zemine uygulanmakta dır. bundan sonraki aşama kenar alma aşamasıdır.
- aşama makinalarımızın duvar diplerine yanaşmayan kısımlarının diğer makinamızla yani küçük el aleti ile zımparalanması burda dikkat edilmesi gereken en önemli unsur ise el makinası ile ahşapda iz burakmadan kenarda kalan eski cilayı kazıyarak almaktır. bu arada süpürgelikleri de temizleye biliriz süpürgelik temizliğini el zımparası ile yapa biliriz.
- aşama sistredeki son işlemdir 120 kum zımpara en ince zımparalardan olan bu kum çekmiş olduğumuz macunun fazlalıklarını ahşabın üzerinden alması ve ahşabın dokusunu ortaya çıkaran sihirli bi dokunuşda diye bilirsiniz bu aşamadan sonra ahşabını gören müşterilerimiz bizlere bu şekilde kalsın rengi değişmesi gibi sözler söylüyor evet ahşap daha açık duruyor ama bu ham olduğu için ahşap kararma yapar üzerine vurulan astar ve cila ahşabın hem koruma kalkanı hemde gerçek rengini meydana getiriyor bu işlemde bittikten son ra sıra geliyor diğer aşamaya
- aşama astar aşaması dır. Astar uygulanmadan önce zemin iyice temizlenmeli toz kalmamalı iyice temizlenen zemine astar vuralım astarın önemi böceklenme ve kurtlanmayı önlemekte dir. Astar aslında bir koruma kalkanı da diye biliriz parke de boş yer kalmıycak şekilde rulo ile zemine uygulama yapılmalı zemine uygulanan astar kurumaya burakılıp kuruduktan sonra diğer aşamaya geçilmelidir.
- aşama bu aşamada zemine çekilen ve kuruyan astara el zımpara işlemidir. Peki neden el zımparası atıyoruz el zımparası atmadan direk cila atsak ne olur şimdi astar parkede bir pütürleşme meydana getirmekte dir. Eğer bunun üzerine direk cila atarsak ahşabın üzerinde yürüdükce zımpara gibi olur ve temizlenmesi çok güç olur bundan dolayı el zımparası ile bu pürüzleri alıp ahşabı pürüssüz ve kaygan hale getiriyoruz. Bu işlemden sonra son aşamada sıra
- aşama ve son aşama şimdi burda seçmiş olduğumuz cilayı uygulamaktayız seçilen cilaya göre 1yada 2 kat olarak süre biliriz fakat farzedelim iki kat süreceğiz o nasıl oluyor şimdi öncelikle 2 günde olur ilk gün ilk kat cila sürülür kurumaya burakılır cila 12 saate kurur bu yüzden ertesi gün gelinip ikinci kat cila uygulanır. Peki ertesi gün ikinci kat cilayı hemen vura bilirmiyiz hayır hemen olmaz önce ilk kat cilaya el zımparası yapılıp pürüzlendirilir aksi takdirde kısa zaman da ikinci kat sürdüğümüz cila pul pul kalkar bunu önlemek için cilanın tutunacağı zemin oluşturmak lazım ve buda zımpara ile olur zemine zımpara yaptıktan sonra ikinci kat cilayı uyguluyoruz.